Daar is’ie weer, de default defensie-lobbyist van Nieuwsuur

Februari 2016 – nu ruim een jaar geleden – zond de HUMAN een aflevering van Medialogica uit, over de onafhankelijkheid van deskundigen die aanschuiven bij nieuwsprogramma’s. Daarin komen de heren Berlijn en De Hoop Scheffer naar voren, die in de media continue protesteren tegen bezuinigingen op defensie. Beide heren zijn werkzaam voor een bedrijf dat zwaar te lijden heeft onder diezelfde bezuinigingen. De Hoop Scheffer wordt dus als lobbyist betaald door TenCate, zonder dat dat ergens in de programma’s waarin ze verschijnen wordt genoemd.

Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws zei daarover het volgende: “Als je iemand aan het woord laat over beveiliging, die is verbonden aan een beveiligingsbedrijf, moet je dus erbij vertellen dat’ie bij dat beveiligingsbedrijf werkt. Als er momenten zijn dat we dat niet gedaan hebben, hadden we dat wel moeten doen.” Later in diezelfde uitzending (20:50):

Als je een onderwerp zou maken over hoe het is gesteld met de uitrusting van het Nederlandse leger en je laat daar Dick Berlijn over aan het woord, dan moet je daar natuurlijk vooral bij vermelden dat’ie voor TenCate ook werkt, want ze hebben een specifiek belang. De vraag is of je ze daar überhaupt over aan het woord moet laten. Dat vraag ik me af, maar als je het doet, dan moet je dat erbij zetten.

Ook nu, een jaar later na het interview met Gelauff, zet Nieuwsuur De Hoop Scheffer in, zonder zijn lobby-activiteiten of het belang dat hij vertegenwoordigd te vermelden. Het item over Defensie in de formatie-reeks start met een zeer onheilspellend filmpje met donker gekleurde beelden. De beelden worden vergezeld met uitspraken als ‘defensie hangt met garen en banden aan elkaar’ en ‘het is onverantwoordelijk’. De Hoop Scheffer opent het item vervolgens met de goed gevonden uitspraak “er worden helicopters gekanibaliseerd”.

De keus voor De Hoop Scheffer is, hoewel ook een beetje gemakkelijk, wel begrijpelijk. Maar zijn expertise komt ergens vandaan en is – voor zover mij bekend – nog altijd besmet met een commercieel belang. Daarom zou ik de vraag van Gelauff – of De Hoop Scheffer over dit onderwerp, de uitrusting van Defensie, aan het woord gelaten zou moeten worden – aan u willen voorleggen. Ik ben erg benieuwd naar de overwegingen van Karel Ornstein en Anke Truijen en de eindredactie van Nieuwsuur, of er überhaupt een overweging is geweest, naar of het standpunt van uw hoofdredacteur is veranderd, of dat misschien uit onderzoek is gebleken dat De Hoop Scheffer niet meer in dienst is voor TenCate en daarmee geen indirect belang meer zou hebben.

Koen Glotzbach
(Full disclosure: Fervent nieuwsuur-kijker, MSc communication science en duurzaam georienteerd)

Image(s)/Beeld: “Army Air Corps Soldiers on Training ExerciseCC-BY-NC by/door Peter Davies, British Defence.